Novi lovci po 58. puta

Napisao  Srijeda, 15 Listopad 2008 05:46
dijana-medjimurje

ČAKOVEC - Lovački savez Međimurske županije prema programu rada ima svaku godinu u planu izvođenje obrazovanja lovaca. Ove godine je područna ispostava LSMŽ Lovačkog učilišta -ustanove za obrazovanje kadrova u lovstvu Hrvatskog lovačkog saveza Zagreb organizirala predavanje i polaganje ispita za 27 lovaca i 3 lovočuvara.

Predavanje za lovce odvijalo se je od 01.09.2008 do 18.09.2008. godine. Kandidati za polaganje zvanje lovaca, slušali su predavanja iz šest ispitnih područja...

ČAKOVEC - Lovački savez Međimurske županije prema programu rada ima svaku godinu u planu izvođenje obrazovanja lovaca. Ove godine je područna ispostava LSMŽ Lovačkog učilišta -ustanove za obrazovanje kadrova u lovstvu Hrvatskog lovačkog saveza Zagreb organizirala predavanje i polaganje ispita za 27 lovaca i 3 lovočuvara.

Predavanje za lovce odvijalo se je od 01.09.2008 do 18.09.2008. godine.

Kandidati za polaganje zvanje lovaca, slušali su predavanja iz šest ispitnih područja:

  • Povijest hrvatskog lovstva i pravni propisi - predavač Vincek Milan,
  • Prirodoslovlje i bolesti divljači -predavač Kolarek Ljubomir,
  • Gospodarenje divljači i lovištem -predavač Lacković Mladen,
  • Lovna kinologija - predavač Kipke Dražen,
  • Lovačko oružje i lovna balistika - predavač Strbad Nikola i
  • Osnove ekologije i zaštite prirode - predavač Pongrac Edo.

Lovočuvari su slušali predavanja iz prva tri ispitna područja. Teoretski dio nastave trajao je 90 sati, a praktični dio 30 sati.

U praktičnom dijelu za buduće lovce bio je organiziran posjet kinološkoj priredbi u Hodošanu, lovačkom muzeju u Maloj Subotici vlasnika Ludaš Ivana, lovištu i volijeri L.D. Fazan Nedelišće, uzgajalištu divljači “Lovište Zrinski” vlasnika Vrbanec Josipa. Zadnja praktična aktivnost odvijala se na lovačkom strelištu L.D. Fazan Nedelišće gdje su budući lovci izvršili praktično rukovanje lovačkim oružjem gađanjem na leteće mete.

Upravo praktični dio nastave daje težinu i vjerodostojnost obrazovanju, jer prema novom pravilniku o obrazovanju kadrova u lovstvu stažiranje nije više obavezno.

dijana-medjimurje3

Ugodno su iznenadile zalaganjem i pokazanim znanjem dvije buduće lovice Dijana Štampar i Tamara Bratinščak.

Nakon odslušanog teoretskog dijela i obavljenog praktičnog rada u lovištu prišlo se polaganju ispita (usmeni i pismeni dio) za lovce i lovočuvare dana 25. i 26.09.2008. godine u Čakovcu.

kandidati-medjimurje

Ispitu je pristupilo 24 kandidata za lovce i 3 kandidata za lovočuvare.

Pokazanim znanjem ispitivači su bili zadovoljni no četvero kandidata za lovce moraju utvrditi svoje znanje i ponovno odgovarati iz dva odnosno jednog područja. Dobivanjem uvjerenja i diploma o završenom usavršavanju, Lovački savez prirediti će promociju za 58 generaciju lovaca koji su osposobljenji u Čakovcu.

Zbog točnog informiranja javnosti o obrazovanju kadrova u lovstvu treba se osvrnuti na članak “Lovac, lovočuvar i ocjenjivač”objavljen u “ Međimurju” od 23.09. 2008. godine novinara S. Bebića.Čitatelji lovci koji su pročitali taj članak u listu Međimurje, tražili su objašnjenje u Lovačkom savezu Međimurske županije za dio teksta koji govori o mogućnosti upisa u radnu knjižicu zanimanja lovac, lovočuvar i ocjenjivač trofeja samo za učilište “Hubert” iz Splita iz razloga što je javna ustanova dok drugi to ne mogu, jer su udruge građana.
Ta tvrdnja nije točna, Hrvatski lovački savez je osnovan temeljem “Zakona o udrugama” ali imao je mogućnost da osnuje Lovačko učilište prema “Zakonu o lovstvu” i “Pravilnika o osposobljavanju kadrova u lovstvu” što je i učinjeno. Na temelju toga svi lovci koji posjeduju uvjerenja o usavršavanju Lovačkog učilišta Hrvatskog lovačkog saveza iz Zagreba za lovaca, lovočuvara i ocjenjivača trofeja mogu ako to žele navedena zanimanja upisati u radnu knjižicu

Lovstvo Međimurja cijenjeno je širom Republike Hrvatske a jedan od razloga je i kvaliteta područne ispostave u Čakovcu koja je obrazovala 58 generacija lovaca koji su znali i znaju gospodariti svojim lovištima.

Ovu prigodu koristim o obavijesti lovačke javnosti da Lovački savez Međimurske županije organizira polaganje ispita za ocjenjivače trofeja polovicom desetog mjeseca ove godine. Za sve potrebne informacije mogu se obratiti na LSMŽ u Čakovcu.

TAJNIK LSMŽ
Mladen Lacković ing. lovstava i zaštite prirode

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58