Zanimljivosti: Britanski sokol za karlovačke vrane

Napisao  Četvrtak, 25 Lipanj 2009 17:32
sokol_sivi_240.jpg KARLOVAC - Sivi sokol, i to iz Velike Britanije, trebao bi pomoći Karlovcu u nakani da ptice pjevice vrati u gradske parkove.

Prvi nabavljen sokol će, nakon obuke, biti zadužen za prekobrojne vrane, koje u pojedinim gradskim parkovima narušavaju populaciju ptica pjevica.

Osim toga, ovaj britanski sokol bit će i sudionik radionica, na kojima će karlovački mališani učiti o pticama grabljivicama i njihovoj ulozi u ekosustavu....

 

Cijeli tekst

Projekt započet po uzoru na slične projekte koje vode gradske vlasti u Velikoj Britaniji i još nekim europskim zemljama - priča o pjevicama u Karlovcu, dobiva svoj nastavak.

Donacijom brokerske kuće EA SISTEM d.o.o. iz Karlovca nabavljen je i prvi puta u Karlovac uvezen sivi sokol iz Velike Britanije. Brokerska kuća EA SISTEM d.o.o. na čelu sa Žaranom Perićem je prepoznala i podržala ovaj vid aktivne edukacije o ključnim ekološkim problemima «gradskih prirodnih oaza» - parkova, kroz moderne i ekološki prihvatljive metode biološke zaštite okoline.

ea5.jpg

 

Sivi sokol, simbolično nazvan EA, stigao je u Karlovac i pokušat će nakon što prođe određene faze obuke pomoći oko pitanja prekobrojnih vrana u pojedinim gradskim parkovima koje narušavaju i utječu na populaciju pjevica. Inače, ptice grabljivice su specijalisti koji se određuju samo na jedan tip lovine, a za ostale ne pokazuju interes, a posebno one grabljivice koje se ovako trenirane godinama koriste za tzv. «pest control» u čitavom svijetu od čuvanja usjeva, aerodroma do odlagališta otpada. Takva ptica nakon svakog izlaske ne ostaje vani nego se vraća natrag vlasniku. Pretpostavke o napadu na druge vrste osim ciljano onih za koje su napravljene da rastjeruju su apsolutno isključene i nemoguće, što pokazuje i dugogodišnja praksa provođenja ovakvih projekata u zemljama zapadne Europe.

 

ea8.jpg


Jako zanimljiva stvar je što je izvornu ideju osmišljenu od strane gradskih vlasti Grada Karlovca u suradnji sa udrugom HSK, uz odobrenje Zavoda za ornitologiju pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti odmah preuzeo i grad Čakovec. Grad Čakovec je aktivirao člana udruge Hrvatskog sokolarskog kluba sa svoga područja i u vrlo kratkom roku riješio dugogodišnji problem pitanja vrana u starom gradu u Čakovcu.

Ista priča po uzoru na Karlovac dobila je svoj nastavak i u Petrinji od strane tamošnje sokolarske udruge Sokolarstvo Petrinja na čelu sa Tomislavom Cvarom

Sivi sokol EA, prvi karlovački sivi sokol također će imati i drugu ulogu koja će se odnositi na sudjelovanju u radionicama gdje će djeca moći iz prve ruke vidjeti kako izgleda ptica grabljivica i koliko je važna njena uloga u čitavom ekosustavu. Sivi sokol EA uzgojen je u jednoj od niza uzgajivačnica Velike Britanije i upravo je ptica stvorena za ovu tradicionalnu disciplinu sokolarenja koja ima korijene i u povijesti karlovačkog kraja.

 

ea.jpg

Izvor: Karlovac.hr / 23.6.2009

Zahvaljujemo predsjedniku HSK, Hrvatkog sokolarskog kluba Viktoru Šegrtu  na informacijama i  ovom projektu.

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58
Čitajte još u ovoj rubrici: « Sokolarenje u Hrvatskoj
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023