LD Kuna Sela: prigodni lov za dan sv. Huberta

Napisao/la  Ponedjeljak, 10 Studeni 2014 00:06

LU Kuna Sela bila je ovogodišnji je domaćin lova na divlje svinje u prigodu blagdana Sv. Huberta, zaštitnika lovaca. Ta tradicija traje već duže vrijeme, a održava se svakog 3. studenog, bez obzira na dan u tjednu. Ovaj ponedjeljak je ugošćeno preko 70 lovaca, domaćih i gostiju, u najboljoj tradiciji Udruge.

LU Kuna Sela bila je ovogodišnji je domaćin lova na divlje svinje u prigodu blagdana Sv. Huberta, zaštitnika lovaca. Ta tradicija traje već duže vrijeme, a održava se svakog 3. Studenog bez obzira na dan u tjednu. Ovaj ponedjeljak je ugošćeno preko 70 lovaca, domaćih i gostiju, u najboljoj tradiciji Udruge.

Inače, lovačka udruga gospodari sa čak 3 lovišta (Golo brdo, Odransko polje i Kljuka) ukupne površine preko 15 000 hektara. Radi se o raznolikom lovištu, od plavnih nizinskih dijelova, starih šuma, do brdovitih prijedjela, što se odrazilo i na raznolikom lovnom fondu. Najviše se lovi srneća divljač i divlje svinje, dok Kupa koja je južna granica lovišta garantira uspješne lovove na divlju patku. Tu je naravno i poljski lov na pernatu divljač, dok je zec gotovo u izumiranju, bez obzira na stalne pokušaje unosa u  lovište. Ovim lijepim i raznolikim lovištem uspješno upravlja stotinjak matičnih članova, mahom starosjedilaca, uz pomoć 30-tak pridruženih članova.

Ugodni razgovor privodi se kraju, magla koja je od jutra pokrivala lovište se razišla, upisi sudionika lova su gotovi, postrojavanje lovaca, pozdravna riječ predsjednika udruge Đure Bugarina, dopredsjednika Ivice Pučka i tajnika Stjepan Zemana, odvajanje u grupe i lov može početi.

Organizatori su za današnji lov odredili zanimljiv dio lovišta - praktički preko puta same lovačke kuće, koji više podsjeća na lovišta po Banovini nego na Pokuplje. Čak i prije nego što su se štandovi razvukli svaki na svoju stranu, počinje glasanje pasa sa svih strana, čuju se i prvi pucnji, i tako bez prestanka gotovo puna tri sata. Konačno dolazi pogon, sakupljaju se psi i sa svih strana stižu lovci sa lovinom. Izvlačenje odstrela ne traje dugo, izvrsna organizacija se vidi i u tom dijelu lova.

Za manje od sat vremena sva odstreljena divljač je već u “štreki” kojom se svaki organizator može samo ponosti, mahom nazimad i prasad. Počast divljači se u “Kuni” Sela daje na malo drugačiji način, uz muzički završetak članova društva, naravno i uz sve ostale ustaljene običaje.

Lovački dan se nastavio odlaskom na Svetu misu povodom blagdana Sv. Huberta u mjesnu crkvu u Starom Farkašiću, te povratkom u lovačku kuću i pravom lovačkom  zabavom do kasno u noć.

LS Sisačko moslovačke, B.S., 05.11.
Zadnja izmjena Subota, 15 Studeni 2014 01:49
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023