Lov lukom - Povratak iskonskom lovu

Napisao  Subota, 24 Studeni 2007 02:27

Zašto lov lukom?

Lov s lukom je prirodan način lova, koji predstavlja čovjeku moderan izazov, susret s prirodom i iskonskim načinom lova koji je star preko 25000 godina.... Slobodni lovac ne ide u lov zato da  po svaku cijenu odstrijeli divljač već zato da bi bio u prirodi i lovio...

Zašto lov lukom?image003

Lov s lukom je prirodan način lova, koji predstavlja čovjeku moderan izazov, susret s prirodom i iskonskim načinom lova koji je star preko 25000 godina.

U današnjem  vremenu, gdje čovjeku - lovcu nije više potrebno loviti divljač za potrebe prehranjivanja je teško postaviti moralne i etičke razloge, koji tjeraju čovjeka u ulogu lovca , na lovačku aktivnost, gdje u svojoj krajnjoj fazi uključuje upletenost u smrt divljih životinja.

Slobodni lovac ne ide u lov zato da  po svaku cijenu odstrijeli divljač već zato da bi bio u prirodi i lovio.

Lov s lukom zahtijeva, da se lovac divljači koju ima prilike loviti, prikrada na razdaljinu do max. 35 metara. To je razdaljina gdje lovac lukom dolazi u prostor većeg intenzivnog djelovanja prirodnih obrambenih mehanizama divljači - divljač je tako blizu , da će je  najmanji lovčev šum poplašiti i natjerati na bijeg. Lov lukom stavlja u ravnotežu gustoću  populacije  divljači te mnogo drugih aktivnosti vezanih o brizi o divljači , koje omogućuju lovcu lukom da lako i uspješno lovi na etičan i human način ( jedna od vježbi gađanja lukom i strijelom je gađanje 3D meta u prirodnom okruženju i na različitim udaljenostima kao jedna simulacija lova) To nam ukazuje da je lov lukom zahtjevna i kompleksna vrsta lova odnosno jedan vid sporta, koja za postizanje rezultata - za uspješan lov divljači zahtijeva od lovca da se maksimalno posveti tom djelatnošću odnosno i  treningu.

 

Da li je lov lukom prihvatljiv iz gledišta lovne etike

Svakako! Niti jedna od mnogih znanih studija o učinkovitosti lovačke strijele u primjeni sa učinkovitosti lovačke kugle nije dokazana, da bi bila lovačka strijela bitno manje učinkovita od zrna lovačke puške u svakodnevnoj lovačkoj praksi! Što više ,brojna istraživanja  napravljena u SAD, Južnoj Africi, nekoliko evropskih država i drugdje po svijetu, su pokazale, kako je potvrđeno također sa svih strana različitih lovačkih i veterinarskih eksperata, da divljač odstrijeljena sa lovačkom strijelom osjeti minimalnu bol te izdahne relativno brzo i bez šoka! 

Upravo tako su ta istraživanja jasno pokazala da je postotak ranjavanja divljači u lovu sa lukom tamo gdje su okviri dozvoljenih zakonskih normi regulirani (obavezni  program za polaganje ispita lova lukom, te obavezna provjera gađanja ) relativno nizak te se ne razlikuje  puno od istoga postotka procijene lova puškom. To djelovanje si lako objasnimo spram nesporne učinkovitosti lovačke strijele također tako da je lovac lukom veoma pažljiv na okoliš u kojem boravi, divljač koju lovi. Lovac lukom mora statistički gledano u prosjeku boraviti u lovištu četiri puta više vremena da bi ulovio divljač nego lovac koji lovi s puškom.

Zato svakako odgovornost  lovca lukom je tim veća što se samo disciplinirano odlučuje za hitac na divljač tek onda kada je siguran da će taj pogodak pridonijeti najbržem uginuću divljači.

 

Pitanje krivolova pri lovu s lukom i strijelom

Mnogi hrvatski lovci i lovci u zemljama gdje se  lov lukom ne poznaje dovoljno dobro su mišljenja da je lov s lukom nadasve primjeren za krivolov. To je   posve netočno razmišljanje jer se ne temelji  na istinitim činjenicama!

Loviti lukom moguće je samo po danu, divljači se potrebno prikrasti na udaljenost do max. 35 m ( preporučena udaljenost je 15-20 m) ,te lukom se ne može pucati iz automobila.

Iz europskih zemalja gdje su u zadnjem desetljeću legalizirali lov lukom ne izvještavaju često o pojavljivanju krivolova s lukom i strijelom odnosno izvještavaju o visokoj odgovornosti i disciplini lovaca lukom.

 

image001Gdje je sve lov lukom legaliziran

Lov s lukom je danas legaliziran u cijeloj Sjevernoj Americi, Južnoj Americi, Australiji, Novom Zelandu, brojnim državama Afrike i Azije, a u Evropi  u Francuskoj (6000 lovaca s lukom), Španjolskoj (600 lovaca s lukom), Portugalu (400 lovaca s lukom), Mađarskoj (2000 lovaca s lukom), Danskoj (600 lovaca s lukom), Italiji (600 lovaca s lukom), Švedskoj, Finskoj (4000 lovaca s lukom) i Rusiji. Danas u svijetu s lukom lovi 3,5miliona lovaca. Praktično se danas s lukom lako lovi sva svjetska  divljač uključujući i½ velikih 5½.

Organizacije iz europskih država koje se zauzimaju za legalizaciju lova s lukom su se udružile u evropski Savez za lov lukom( E.B.A - European Bowhunting Association ) za osnivanje takvog saveza je bila inicijativa sa strane međunarodnog Saveza za lovstvo ( C.I.C ) odnosno njene radne skupine za lov lukom ( C.I.C Bowhunting Working Group). Lov lukom podupire još i F.A.C.E ( Savez europskih lovačkih organizacija )

Hrvatska udruga za promociju i legalizaciju lova lukom ( Udruga streličara lovaca ½Bowhunter½) je u kontaktu sa međunarodnom organizacijom CIC od koje je dobiveno pismo podrške sa kojim je upoznat i½ Lovački savez hrvatske½ sa kojim također intenzivno radimo na legalizaciji lova s lukom i strijelom.


 
Ciljevi Udruge streličara lovaca ½Bowhunter½

Cilj Udruge je promicanje, poticanje i stvaranje uvjeta u okviru zakonskih normi za legalizaciju lova lukom i strijelom na području Republike Hrvatske.

 

 • okupljanjem građana radi promicanja, poticanja i razvoja lova lukom i strijelom,
 • informiranje građana, udruga, organizacija o lovu lukom i strijelom i njegovim prednostima,
 • stvaranje standarda u teoretskom i praktičnom obučavanju lovaca lukom i strijelom,
 • organiziranje edukacije za lovce i druge osobe koje se žele baviti lovom lukom i strijelom,
 • sakupljanje i obrada stručnih podataka o lovu lukom i strijelom kao i utjecaj takvog lova na lovno gospodarski fond divljači
 • organiziranje i sudjelovanje na domaćim i međunarodnim natjecanjima lukom i strijelom,
 • prikazivanjem video zapisa i promidžbenog pisanog materijala o lovu lukom i strijelom na raznim takmičenjima, te sajmovima lova i turizma,
 • razvijanjem i unapređivanjem suradnje sa streličarskim i lovačkim udrugama i drugim organizacijama,
 • promicanje i unapređivanje svih oblika suradnje s tijelima lokalne uprave i samouprave i stručnim ustanovama na ostvarivanju ciljeva Udruge, 
 • suradnja i udruživanje s drugim istovrsnim i sličnim udrugama i klubovima u zemlji i inozemstvu, te svim drugim organizacijama, ustanovama, fizičkim i pravnim osobama koja podupiru rad Udruge,
 • suradnja s tiskom, radiom i televizijom radi obavještavanja javnosti, članova Udruge i ljubitelja promocije lova lukom i strijelom,
 • obavljanje drugih poslova koji doprinose ostvarivanju ciljeva Udruge.

 


Udruga streličara lovaca ''Bowhunter''

Stjepana Radića 1, 51300 Delnice

tel. 098 9211979

e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

web : www.bowhunter.hr

 

Zadnja izmjena Ponedjeljak, 21 Travanj 2014 01:50
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO

fanzoj-lovac-info.jpg

ritosa lovac info
ma ra lovac infp

lovac kuhada reklama banner veliki2023

hella dec 2023