Izbjegnite probleme kod vrućina za vašeg psa

Napisala  Četvrtak, 17 Rujan 2015 16:33

Lovna sezona je počela, vrućine su još uvijek tu, a naši vjerni psi rade bez obzira na sve

Kako bi sve prošlo glatko trebalo bi se misliti o vrućini.
Problemi uzrokovani vrućinom mogu se manifestirati na razne načine pa čak poput srčanog ili moždanog udara među njima. Nažalost svi su oni štetni vašemu psu. Sa pravom prevencijom i pravilnim planiranjem aktivnosti sa malo razuma svi problemi se mogu spriječiti.
Najprije, treba shvatiti da temperatura zraka ne mora biti visoka da bi pas naišao na toplinske probleme. Pas koji radi u trku(seteri, bretoni) pogotovo ako pas ima preveliku tjelesnu masu mogu upasti u ozbiljne probleme već na temperaturi od 15 stupnjeva. Prva stvar koju možemo učiniti za psa je pobrinuti se da bude u dobroj kondiciji prije nego krene u teške dane lova. To znači, pomoći psu smanjiti preveliku težinu onima koji su preteški, a pobrinuti se o normalnim psima da se dovoljno kreću. Kod svih pasmina, ako je pas prave težine, kod njega će se osjetiti rebra na dodir a trbuh će biti povišen od visine prsa.
UVIJEK bez iznimke, treba nositi vodu za svoga četveronožnog pratioca. Nikada se ne smije pouzdati na prirodne izvore vode jer oni nestaju kada vam najviše treba. Vodu nosite u torbi prilikom lova, te imajte rezervu u automobilu za kasnije.
Boksevi za pse mogu biti vrlo opasni ako ih se stavi u auto bez protoka zraka.
Ako ipak vaš pas pokaže znakove pregrijavanja tijekom lova, odmah stanite i ohladite ga. Znakovi pregrijavanja su pretjerana zadihanost, staklene oči, trzavica i slinjenje. Kada ih uočite psa pustite da legne, dajte mu vode za popiti, te ga okupajte da se ohladi. Ako ni to ne pomogne odigrajte sigurno i odvezite psa veterinaru.
Na kraju, koristite zdrav razum. Ako je vani vruće, ograničite vrijeme lova. Loviti 4 ili 5 sati na 20 stupnjeva je opasno i ne nosi ništa pozitivno. Kada je toplo lovite do maksimalno 2 sata sa psom, posebno u jutro, dok je još hladno. Pas će nakon lova biti sretniji i obojca ćete biti sposobni za lov već drugi dan!

Čitajte još u ovoj rubrici: « Epilepsija kod pasa
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023