ANTE MORIĆ 1924.-2023.

Napisao  Subota, 08 Srpanj 2023 09:18

Umro je Ante Morić. Tiho kako je i živio, još malo je falilo da doživi stoljeće života.

Umro možda najstariji lovac u Hrvatskoj

Umro je Ante Morić. Tiho kako je i živio, još malo je falilo da doživi stoljeće života. Dan nakon svog 99. rodjendana, a malo prije Svetog Ante, njegovog imendana. Možda najstariji aktivni lovac u Hrvatskoj. Sve do prošle godine i lovio je u Lekeniku u LD "Šljuka". Tiho je otišao hodat nekim drugim lovačkim stazama, u miru, tiho kakav je i bio.

Ante Morić lovac je više od pola stoljeća. Rođen je 1924. godine u Putičanima kod Pirovca. Iz zadarskog zaleđa životne prilike ga odvele u Zagreb, gdje je i umro okružen svojim najmilijima. Lovac je postao u Virovitici, a najviše volio loviti po Slavoniji i Podravini. Iz Ivanić Grada je došao u LD "Šljuka" Lekenik i zaljubio se u lekeničke šume.

Pod stare dane u lekeničkom lovištu lovio je veprove bez optike. Istina, zadnjih godina, prijatelji bi ga iz Zagreba dovezli do čeke, koju su zvali "Antina čeka", prilagođena njemu. Antina čeka ostala je pusta uspomena.

Naš Ante, kako su ga zvali, na mlađe lovce nije prenosio samo lovačko znanje i iskustvo, nego i ljudskost. Posebice njegov dalmatinski izvorni humor, Njegovih šale i zvonki smijeh još odjekuju u lovištu. Možda je bio najstariji aktivni lovac u Hrvatskoj, do zadnjih dana života aktivan.

Članovi LD "Šljuka" Lekenik Antu Morića nositi će u sjećanju. Sretno hodao vječitim lovačkim stazama i laka ti hrvatska zemlja.

Boris ĆAVAR

 

 

Zadnja izmjena Subota, 08 Srpanj 2023 09:52