Naoružani rendžeri 24/7 čuvaju mužjaka poslijednjeg sjevernog bijelog nosoroga na Zemlji

Napisao  Četvrtak, 21 Svibanj 2015 22:34

Naoružani rendžeri 24/7 čuvaju mužjaka poslijednjeg sjevernog bijelog nosoroga na Zemlji

Kao vrsta, nosorog je na Zemlji najmanje 50 milijuna godina, no ako se ne učini nešto po pitanju izlovljavanja zbog roga, na žalost njihov opstanak neće potrajati ni stoljeće. Krivolovna trgovina oba roga nosoroga i slonovače dostigao je novu razinu gdje se može usporediti sa narko kartelima ili trgovinom oružja. Na žalost u Africi kazne za takvo nešto još uvijek su beznačajne. Tu je najčešće izlovljavanje životinja s preprodajom njihovih dijelova u Aziji. Razlog ovakvom klanju i uništavanju vrsta temelji se dubokom drevnom vjerovanju koje nije ništa više nego mit. Nosorogov rog sastoji se od keratina, bez blagotvornih ljekovitih sastojaka, koje su stotinama godina samo znak ugleda i glasina. Na popisu kineskim ljekarima je on kao metoda za smanjenje groznice ili fibrilarne konvulzije, te ono najgore vjerovanje da ljudi od njega izgledaju mlađe, no konzumiranje roga je kao da grizete vlastite nokte. Ali čak i ako to pomaže za liječenje bolesti, jedan nosorog ne može pomoći jer populacija je u posljednjih pedeset godina smanjena za 50%. Zašto onda jednostavno ne uzmu aspirin?

Nakon krivolovaca nosorozi budu ostavljeni da umru ili teško osakaćeni  i ranjivim na užasne infekcije. Rogove nosoroga prodaju  po cijeni od 30.000 dolara za nešto manje od pola kilograma (0.45kg). Krivolovci dobiju kazne od 25 godina zatvora, ako budu uhvaćeni.

Danas, na planeti Zemlji preostao je samo jedan muški bijeli sjeverni nosorog. Njegov dom je 200 kilometara sjeverno od Nairobija u Keniji u rezervatu Ol Pejeta. Joining Sudan, mužjak bijelog sjevernog nosoroga zajedno sa dvije ženke. Oni su tri od posljednjih pet preostalih sjevernih bijelih nosoroga u svijetu.

Kao podvrsta su na rubu izumiranja, jer je 1960-tih krivolov uvelike porastao. A rogovi se na tržištu prodaju po cijeni od 75.000 dolara po kilogramu, ostavljajući ih tako na rubu njihova opstanka.

Zadnja izmjena Četvrtak, 21 Svibanj 2015 23:30
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023