dr. sc. Dragutin Pavličević: "Sto lovačkih priča i zanimljivosti"

Ponedjeljak, 15 Prosinac 2014 01:20
Ocijeni
(0 glasova)

Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica i LS Požeško-slavonske županije bili su u lovačkom domu pleterničkog LD „Šljuka“ u Bzenici domaćin svečanog predstavljanja knjige dr. sc. Dragutina Pavličevića „Sto lovačkih priča i zanimljivosti“ objavljene u nakladi „Spritus movensa“ iz Kutine.

Svoje, ali i lovačke doživljaji mnogih prof. dr. sc, Dragutin Pavličević (1932.) najpoznatiji povjesničar među lovcima uobličio je knjigu Sto lovačkih priča i zanimljivosti (256. str. nakladnik Spiritus movens d. o.o. Kutina). Iako dokumentarnog sadržaja, ne manjka joj ni književni oblik do iznimne lovačke strasti napetosti, ali i neobične putopisne mirnoće opisa krajolika, scenografije suglasja čovjeka i prirode. Knjiga je povijest, zemljopis, putopis i životopis. Začinjena pejzažnom ljepotom, biološkom raznolikošću i pučkom tradicijom zasigurno nosi u ovo vrijeme ekološke potrebe poruku uz neobičnu čitateljsku draž.

Autor je lovačka hodoljublja svrstao u tri glavna poglavlja: I. Priče iz Pleternice i Požeštine, II. Priče iz Petrinje i Banovine, III. Priče iz Moslavine, Zagorja, Prigorja, Primorja. Tu su još za cjelokupnu priču korisna poglavlja: IV. Pet lovaca za pet i V. Lovačke zanimljivosti i VI. Ponešto o trofejima i njihovim sakupljačima.

Bogato,mahom u boji, likovno je ilustrirana i praćena brojnom foto i dokumentarnom građom Autor naslovnice i više ilustracija je Dragutin Bajt. 

Više od 60 stranica posvećeno je prostoru Sisačko-moslavačke županije. Pisac je bio profesor na Pedagoškoj akademiji u Petrinji i direktor Gimnazije u tom gradu. Autor je više zapaženih djela o povijesti Petrinje i okolice. Kao član petrinjskog LD „Fazan" prošao je prostor od Une, Kupe. Gline, Lonje, Česme obronke Zrinske i Moslavačke gore. U opisima će se naći mnogi pojedinci. Među njima je i zapis izvan lovišta uz Hrvatsko proljeće pod naslovom „Lovci su me branili".

Dakle uz avanture lovačkog života stranice su i njegova autobiografija, izvan one bogate popisom brojnih djela i znanstvenih članaka jednog od najplodnijih hrvatskih povjesničara. Da je knjiga trofejna potvrdilo je i njezino prvo predstavljanje nedaleko Pleternice u Lovačkom domu „Šljuka" u Bzenici. Organizirali su ga Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica i Lovački savez Požeško-slavonske županije. Tom prigodom dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Zdravko Vujnović izrazio je zahvalu autoru i uručio mu Zlatnu plaketu tog saveza za doprinos razvoju lovstva.

Akademija-art, 09.12.
Pročitano 4316 puta Zadnja izmjena Ponedjeljak, 15 Prosinac 2014 18:42
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023