Priopćenje Ministarstva uprave o provedbi Zakona o udrugama građana

Napisao/la  Ponedjeljak, 20 Listopad 2014 09:08

Stalno mijenjanje zakonskih propisa dovodi do pravne nesigurnosti građa­na i pravnih osoba te onemogućava potpunu i cje­lovitu provedbu tih propisa u praksi, a poglavito onemoguća­va nadzor državnih tijela glede njihove primjene. U želji da pomognemo člano­vima lovačkih udruga obratili smo se ministru Ministarstva uprave Arsenu Bauku s mol­bom da odgovori na pitanje tko, kada i u kojim slučajevima pro­vodi upravni nadzor nad pro­vedbom Zakona o udrugama i propisa donesenih na temelju tog Zakona.

Stalno mijenjanje zakonskih propisa dovodi do pravne nesigurnosti građa­na i pravnih osoba te onemogućava potpunu i cje­lovitu provedbu tih propisa u praksi, a poglavito onemoguća­va nadzor državnih tijela glede njihove primjene. 

U želji da pomognemo člano­vima lovačkih udruga obratili smo se ministru Ministarstva uprave Arsenu Bauku s mol­bom da odgovori na pitanje tko, kada i u kojim slučajevima pro­vodi upravni nadzor nad pro­vedbom Zakona o udrugama i propisa donesenih na temelju tog Zakona.

Ministarstvo uprave odgovo­rilo je svojim priopćenjem.

“Sukladno članku 26. stav­ka 2. Zakona o udrugama i članku 20. Zakona o sustavu državne uprave, Ministarstvo uprave provodi upravni nad­zor nad provedbom Zakona o udrugama i propisa donesenih na temelju toga Zakona samo nad uredima državne uprave u županijama. Prema članku 26. stavka 3. Zakona o udrugama, inspekcij­ski nadzor nad radom udruge, u smislu toga Zakona, obavlja ured državne uprave, prema sjedištu udruge, i to samo nadzor nad statusnim pitanji­ma.

Ako se nadzorom utvrde povrede Zakona o udrugama, državni službenik nadležan za obavljanje inspekcijskog nad­zora može poduzeti mjere iz članka 27. stavka 1. toga Zakona te je o poduzetim mjerama dužan odmah obavijestiti tijelo državne uprave u čiji djelokrug, s obzirom na ciljeve osniva­nja, spada djelatnost udruge”, stoji, uz ostalo, u priopćenju Ministarstva uprave. 

“Budući da se vaše pitanje odnosi na područje lovstva, isto je uređeno Zakonom o lov­stvu.” Dalje se navodi još ovo:

“Prema Zakonu o lovstvu, inspekcijski nadzor nad pro­vedbom toga Zakona i pro­pisa donesenih na temelju njega obavlja lovna inspekcija Ministarstva poljoprivrede. Slijedom navedenog, za pro­vođenje inspekcijskog nadzora nad radom udruga nadležni su uredi državnih uprava u župa­nijama, dok je Ministarstvo poljoprivrede, odnosno lovna inspekcija nadležna za provođe­nje inspekcijskog nadzora nad provedbom Zakona o lovu te ona može po utvrđenju prekr­šaja ili kaznenog djela podnijeti optužni prijedlog ili podnijeti kaznenu prijavu zbog počinje- nja kaznenog djela”, stoji u pri­općenju Ministarstva uprave.

U skladu s rečenim, uprav­ni nadzor nad radom lovačkih udruga ne provodi Ministarstvo uprave, nego Ured državne upra­ve u županijama, i to samo nad statusnim pitanjima. Iz toga proi­zlazi daje zakonitost financijskog poslovanja udruga u nadležnosti drugih državnih tijela te da ne postoji jedinstven i cjelovit sustav nadzora nad radom udruga.

Dobra kob, siječanj 2014

M. VIDOVIĆ, mag.iur.
Zadnja izmjena Subota, 15 Studeni 2014 14:11
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023

Novo objavljeno