Bavarski planinski krvosljednik – eng. Bavarian mountain hound

Napisao/la  Ponedjeljak, 03 Studeni 2014 03:23

Pasmina je nastala krajem 19. stoljeća križanjem većeg hanoverskoh krvosljednika s manjim tirolskim goničem, a u sebi ima i krvi braka. Pasmina je nastala i potrebe za lakšim i manje robusnim psom koji će moći pratiti hladan ili vruć trag divljači u planinskim područjima. Pasmina je dovoljno velika da bi pratila trag po dubokom snijegu na većim visinama a opet i dovoljno hrabra da bi na mjestu držala ranjenu krupnu divljač. Duga tradicija pažljivog uzgoja proizvela je divnog lovačkog suputnika.

Pasmina je nastala krajem 19. stoljeća križanjem većeg hanoverskoh krvosljednika s manjim tirolskim goničem, a u sebi ima i krvi braka.Pasmina je nastala i potrebe za lakšim i manje robusnim psom koji će moći pratiti hladan ili vruć trag divljači u planinskim područjima. Pasmina je dovoljno velika da bi pratila trag po dubokom snijegu na većim visinama a opet i dovoljno hrabra da bi na mjestu držala ranjenu krupnu divljač. Duga tradicija pažljivog uzgoja proizvela je divnog lovačkog suputnika.

  • Drugi naziv: Bayrischer Gebirgsschweisshund
  • Podrijetlo: Njemačka
  • Tip: brakoidan
  • FCI kategorija: VI – goniči i tragači po krvi
  • Životni vijek: 12 do 14 godina
  • Temperament: miran, uravnotežen, čvrst, samopouzdan, energičan, privržen, hrabar, nije za amatere
  • Visina: mužjaci 47 – 52 cm, ženke 44 – 48 cm
  • Težina: 20 – 25 kg
  • Obojenost: razne nijanse smeđe boje – gotovo crna, čokoladna, crvenkasta, zlatna...

Građa tijela: ova pasmina je srednje veličine, izbalansiranog izgleda, relativno lagana. Kukovi su malo viši od grebena, i dužina tijela je veća od visine. Glava je široka, njuška široka i nešto kraća, uši duge i postavljene visoko, široke na bazi i zaobljene na vrhovima. Nos je crn ili tamno crven sa širokim nosnicama. Vrat je srednje dužine i dosta snažan. Noge su duge i vrlo jake. Rep je ravan i nošen vodoravno ili blago zakrivljen prema dole. Krzno je grubo, kratko, gusto i sjajno.

Temperament: iako su manje poznati kao ljubimci (u Njemačkoj se prodaju većinom ljudima koji će ih koristiti kao radne pse), Bavarci mogu biti vrlo dobri obiteljski psi! Miran, samouvjeren i staložen, Bavarski planinski krvosljednik je tih i privržen svojim vlasnicima. Za obitelj je vezan ali može se dogoditi da favorizira samo jednu osobu. Međutim, ostatak obitelji ipak neće biti zakinut za izljeve emocija. Radi svoje privrženosti trebalo bi ga tretirati kao važnog člana zajednice – ukoliko ga se zanemaruje i pušta samog u boksu može postati depresivan. Kada ne lovi pokazuje temperament pravog kućnog ljubimca – zaigran je, ležeran, prijateljski nastrojen a  s djecom se dobro slaže ako je na njih socijaliziarn od malena a i ako su ona dobro odgojena. Oko stranaca je rezerviran i treba mu vremena da se prilagodi, ali nije niti sramežljiv niti agresivan.

Bavarski planinski krvosljednik voli stalno biti u pokretu – uživa u igri, trčanju i raznim aktivnostima na otvorenom. Nije ga preporučljivo puštati s povodca jer je gorljiv u praćenju, zna se (vrlo prigodno) oglušitina naredbu i njegov nos ga može uvaliti u nevolju. Treba mu dosta prostora i mentalne stimulacije kako bi bio zadovoljan (i umoran) pa su svakodnevne šetnje obvezne kako bi mogao adekvatno uposliti svoj nos. Zbog svega nabrojanog, pasmina nije primjerena životu u stanu i/li gradu. Iako je specijalist za praćenje krvnog traga, slijediti će bilo koji miris ako mu je zanimljiv. Zato se preporuča ograditi okućnicu kako mu se ne bi pružila prilika da odmagli. Budući da je dosta okretan i snalažljiv, ograde bi se trebale redovito provjeravati čisto prevencije radi.

Njegova neovisna priroda i slobodan duh iziskuju strpljivog vlasnika s podosta razumijevanja i nije pogodan za neiskusne vlasnike. Vrlo je inteligentan i brzo uči i potreban mu je dosljedan trening temeljen na nagradama (a ne kaznama) kako bi imao motivaciju za udovoljavanje vlasniku. Grube metode rezultirat će nedostatkom samopouzdanja i strahom od vlasnika. Strpljenje, ljubazost i upornost su ključni za izvlačenje najboljeg iz psa.

Kada lovi je usmjeren i uporan a posebno se iskazuje na neravnom terenu. Uporan je, strastven i hrabar. Riječ je o vrlo okretnoj, brzoj i hrabroj pasmini s izvrsnim lovačkim vještinama. Glas je jak i zvučan ali čulo mirisa je ono što ga čini posebnim. Prati na hladnom i vrućem tragu i vrlo je pouzdan.


 Lovac.info
Zadnja izmjena Srijeda, 11 Veljača 2015 00:42
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023