Kako učiniti Vašu lovačku pušku preciznijom

Napisao/la  Nedjelja, 29 Srpanj 2007 05:13

Što napraviti da Vaš lovački "karabin" postane još bolji, skup je to radnji koji donekle podsjeća na friziranje automobila, mijenjaju se serijski ugrađeni dijelovi i zamjenjuju dijelovima koje su izradile specijalizirane tvrtke za "tunning". 

Autor u novom članku iz vlastitih iskustava ali i po preporuci struke donosi nove zanimljivosti vezane uz lovačko oružje.

Malo je lovaca u Hrvatskoj koji nisu probali, imali  ili na koriste karabine M48  modele koji koriste isti ili sličan sustav zabravljivanja kao M98.

 

m48
M48 

 

m98-mauser
Double-Square Bridge Mauser Magnum 98!

 

Također mnogi imaju karabine različitih svjetskih, poznatih i manje poznatih proizvođača koji su napravljeni isključivo za lov. Oni koji nisu kupili lovački karabin preradili su dobri stari vojni Mauser u lovački. Neki puškari su to napravili jako uspješno neki manje ali svi koriste svrsi.

stari-mauzeri-prerada
Stari Mauseri prerada 

U moru viđenih i isprobanih karabina rijetko sam vidio da se vlasnik potrudio učiniti pušku još boljom od serijske. U tu grupu pripadao sam i ja sve do nedavno dok nisam proširio poglede i naučio neke nove spoznaje,od nekih drugih lovaca s drugačijim navikama i pristupom. Imajući i sam prerađeni Mauser iz 1924 nisam bio nikad zadovoljan s puškarskim  zahvatima i performansama samog karabina. Tražeći odgovore od puškara ali i kolega odgovori su bili:

  • promijeni cijev,
  • promijeni zatvarač,
  • kupi skupu optiku,
  • kupi „schwenk" montažu i sl. 
Međutim to nije bilo to, karabin je imao dobru grupu ali ja nisam htio prosječnu grupu ja sam htio grupu do 3 cm sa tvorničkom municijom. Ovdje ću ukratko navesti sto bi svaki lovac ili puškar mogao učiniti da poboljša performanse  vašeg lovačkog  karabina. To se odnosi i na sve ostale karabine za lov od svih proizvođača.
mauser48

 

M48 - prerada
 

1.     OKIDAČ - po meni je ovo mozak puške. Ovo je najbliža spona između refleksa strijelca, slike u njegovom mozgu te samog opaljenja i pogotka u pravo vrijeme na pravo mjesto. Nažalost ovome se pridaje mala važnost među našim lovcima , a i puškarima. Nikad mi nitko nije rekao promijeni okidač. Serijske lovačke puške dolaze sa jeftinim okidačima koji nisu dorađeni do kraja, međutim 

  • Savage,
  • Tikka T3,
  • Sako,
  • Howa i jos neke,

u zadnje vrijeme ugrađuju skuplje i bolje okidače poput:

  • Accutrigger ,
  • Timney,
  • Basix,
  • Jewell ili vlastite sisteme poput Tikka T3.

USA , Australija i Engleska nikad nisu bile pobornice ubrzica koje imaju većina lovačkih karabina proizvedenih na području Europe. Ubrzica je stari način rješavanja mekoće okidanja međutim zastario je tako da svi koji su ga imali (Engleska,USA) zamijenili su ga s nekim od navedenih. Ubrzica mi se osobno nije sviđala i komplicirala mi je pucanje, a posebno zimi kad sam nosio rukavice. Radije sam koristio klasični, vojni sistem sa pretvrdim okidanjem. Rješenje je u biti jako jednostavno i ne toliko skupo da bi imali vrhunski podešavajući ili obični okidač.

Timney je vjerojatno najpopularniji  okidač za zamjenu na

  • Mauser,
  • CZ,
  • Browning,
  • Remington,
  • Ruger,
  • Sako,
  • Weatherby i
  • Winchester karabinima.

Jackson CG-Universal sa 2 pozicije je prikladan za

  • Mauser,
  • Remington,
  • Sako i
  • Tikka karabine.

U Hrvatskoj problem  okidača može vam riješiti RUSSAN sa Timney okidačima te učiniti pucanje mekšim i preciznijim. Sama zamjena ne bi trebala biti vise od 650 KN.

 

2.     KUNDAK- Ovo bih nazvao kralježnicom puške jer povezuje sve u jednu cjelinu. Puškari znaju napraviti mala umjetnička djela u drvetu ali nekako većina ne napravi ono najbitnije, a to je napraviti dovoljno prostora između cijevi i kundaka te pojačati ležišta kroz koje prolaze vijci koji vezu kundak sa kućištem. Cijev ne bi smjela dirati ni u kojem dijelu kundak i prostor od 0.5 mm bi bio kako neki minimum da se to zadovolji. Ako je kundak drveni to svatko može i sam uraditi pažljivim brušenjem ali ako je sintetički onda tu treba zamjena. Neki stari karabini imaju čvrsto povezanu cijev i kundak te tu treba paziti da se pri ciljanju ni jedan dio puške ne oslanja na tvrdu podlogu. To nije važno za karabine kod kojih ima prostora između kundaka i cijevi. Sintetički materijali su bolji od drvenih za precizno pucanje ali to se može približno nadomjestiti stavljanjem u rupe na kundaku kroz koje prolaze vijci metalne cjevčice sa unutarnjim navojima ili bez kojima promjer odgovara promjeru vijaka tako de nema prostora. Čvrstim stezanjem kućište ce biti čvrsto povezano, a drvo zaštićeno od naprezanja prilikom pucanja. U tu svrhu dobro dođe Acraglas kit.

 

3.     ZATVARAČ- Zatvarač je srce puške i tu se odvijaju veliki pritisci prilikom opaljenja. Glatkoća i preciznost zatvarača diktiraju ritam i brzinu punjenja te kvalitetu držanja metka u ležištu cijevi. Serijski „karabini", posebno novijeg datuma, imaju dobre zatvarače ali starija godišta imaju boljku da im zatvarači ne klize glatko te da imaju vise prostora između dna čahure i zatvarača. Pažljivim brušenjem puškar bi mogao poboljšati zabravljivanje.

 

4.     NOSAČI OPTIKE - Nosači optike su se jako razvili međutim kod nas se zna za čuveni:

  • Shwenk ili
  • Suhl

a ostali su praktično poznati samo krugovima lovaca koji dođu u kontakt s Internetom. Nema najboljeg sistema jer svi su dobri ovisno o konstrukciji same puške. Najpoznatiji i najbolji izbor za lovca su:

  • Weaver i
  • Picatinny sine

Razni proizvođači rade iste sisteme sa malim preinakama koristeći čelik, stainless čelik ili aluminij za izradu zrakoplova. Čelik je najbolji materijal ali Aircraft aluminij je lakši i jednako čvrst. Ovakvi nosači omogućuju da se na istom nosaču koristi vise optičkih pomagala ovisno o namjeni.

Ja na istom nosaču koristim Red Dot i Nikon 2.5-10x44 s tim da pri promjeni nisu potrebna dodatna upucavanja.

 

5.      OPTIKA- Za optiku potroši maximum novaca koji si možeš dozvoliti ali bitno je da je optika sto bliže cijevi sa kvalitetnim i čvrstim prstenovima.

 

6.      CIJEV- Cijev treba biti održavana i eng. Floated - ili plutajuća tj. bez dodirivanja sa kundakom. Deblje stjenke cijevi cine cijev otpornijom i preciznijom nakon 3 i vise uzastopnih pucanja. Posto u lovu teška cijev nije praktična dovoljno je cijev pravilno održavati i pronaći streljivo koje joj najviše odgovara.

 

7.      STRELJIVO- Bitno je isprobati sto vise proizvođača i eleboracija da ustanovite sto vašoj pušci najviše odgovara. Kućno punjenje je najbolja varijanta. Jednom kad postignete grupu od 2.5 cm na 100m možete biti sretni.

 

Ovdje nisam išao previše u detalje ali većinu ovoga može se napraviti da od svojeg karabina napravite nešto vise za relativno malo novaca.Sila okidanja neka bude oko  1 kg tako da pritišćete okidač samo vrhom prsta.

 

Za sve navedeno možete se obratiti RUSAN kompaniji koja ima okidače,te odlične nosače vlastite proizvodnje po uzoru na svjetske proizvođače.  www.rusan.hr

Autor: Tomo Svetić 

 

 

Zadnja izmjena Srijeda, 27 Travanj 2016 14:17
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023