Poreznici u lovu na međimurske lovce

Napisao/la  Srijeda, 05 Studeni 2014 09:03

Love lovci, ali i poreznici. I dok lovci jure za divljači, poreznici provode porezni nadzor koji je započeo sredinom ove godine kako u lovačkim udrugama, tako i u lovačkim savezima. Među prvim društvima koje se našlo na udaru je LD "Jastreb" iz Domašinca. Osim financijskog poslovanja, kontrolira se i lovna dokumentacija.

Love lovci, ali i poreznici. I dok lovci jure za divljači, poreznici provode porezni nadzor koji je započeo sredinom ove godine kako u lovačkim udrugama, tako i u lovačkim savezima. Među prvim društvima koje se našlo na udaru je LD "Jastreb" iz Domašinca. Osim financijskog poslovanja, kontrolira se i lovna dokumentacija.

- U tom nadzoru - objašnjava  tajnik Lovačkog saveza Međimurske županije Mladen Lacković - oni vide samo svoje zakone o dodanoj vrijednosti i samo se njih drže. Ništa im ne znači ni Zakon o lovstvu RH ni statutarne odredbe lovačkih udruga ni stari lovački običaji. Naime, više od stotinjak godina, shodno svom Statutu i Zakonu, lovci se brinu o lovištima, divljači i prirodi i normalno im je bilo da se nagrade za taj trud i odnesu doma dio viška odstrijeljene divljači, a ostatak plasiraju na tržište putem lovnog turizma. Naravno, u tom dijelu plaćali su i porez. Sada pak su kod nadzora poreznici utvrdili da ta 'nagrada za trud' ustvari predstavlja drugi dohodak, na što treba platiti 25 % PDV-a, mirovinsko, zdravstveno osiguranje i ostale poreze. Drugim riječima, lovcima iz Domašinca odrezan je porez u iznosu do 150 tisuća kuna. Sve nas je to iznenadilo, ostali smo u šoku i nevjerici. S druge strane, to u našoj zemlji nije ni čudno - da jedan zakon pobija drugi.

Sada se, kaže, nalaze u neobranom grožđu i ne znaju što im je činiti. - Na tržnu vrijednost od 100 kuna ustrijeljenog fazana lovac mora platiti 25 kuna PDV-a te 65 % doprinosa, jer se to smatra drugim dohotkom. To je za nas preskupo. Za sav taj rad oko uzgoja, čuvanja i hranjenja divljači na kraju smo 'nagrađeni' velikim porezom.

Drugim riječima, kaže, nalaze se u procijepu Zakona o lovstvu koji im nalaže izlučivanje viška divljači iz lovišta, u suprotnom im prijete kaznene sankcije. Porezna pak taj višak tretira kao drugi dohodak ako si odnesu doma i prijeti im visokim nametima.

- Kako mi u svemu tome nemamo računice - navodi dalje tajnik Lacković - zaključili smo da nam je jednostavnije i jeftinije ustrijeljenu divljač neškodljivo ukloniti i predati je kafileriji. Svjesni su toga da poreznu politiku treba urediti, no pogođeni su ovako drastičnim mjerama, odnosno da u ovom slučaju nije prepoznat njihov doprinos te da su poreznici jednostavno oderali LD iz Domašinca.

Pri tome je izrazio i svoju bojazan da to čeka i ostala društva kako u Međimurju, tako i u Hrvatskoj.

- Lovački savez dobio je zapisnik Porezne uprave i preko HLS-a te jedne zagrebačke odvjetničke tvrtke uložio je prigovor. Između ostalog u njemu stoji kako to ne bi trebao biti drugi dohodak. U najgorem slučaju, to bi se trebalo smatrati darom u naravi na koji se plaća samo PDV od 25 %. - No na našu žalost ni jedna točka prigovora nije usvojena. Štoviše, ovih je dana stiglo i rješenje po kojem LD iz Domašinca mora platiti 150 tisuća kuna. Odluka nije konačna i žalit ćemo se na nju.

LS MŽ-a stupio je u kontakt i s Ministarstvom poljoprivrede, odnosno Uredom za šumarstvo, i opetovano zatražio pojašnjenje svog položaja i tretmana Porezne uprave. Nažalost, ističe, do danas nisu dobili nikakav odgovor, pa čak ni odbijenicu.

U svakom slučaju, problem je kompleksan, institucije su prespore, a lovci na terenu zbunjeni i, kako kaže, čeka ih ne baš vesela predstojeća jesenska lovna sezona. S druge strane, pita se, usvoji li se ovakva praksa, osim lovaca, na udaru bi se mogli naći i ribiči, kojima će se svaka ulovljena riba računati kao drugi prihod, nogometašima bi se i odigrana utakmica također mogla tako smatrati i tako dalje u sve veći apsurd.

Mnovine.hr, 02.11.
Zadnja izmjena Subota, 15 Studeni 2014 14:06
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023

Novo objavljeno