Mladim lovcima atraktivno LD Šljuka Pleternica

Napisao/la  Četvrtak, 18 Rujan 2014 10:12

LD Šljuka iz Pleternice među aktivnijim je lovačkim društvima u Požeštini. Ono gospodari s lovištem na Požeškoj gori na površini nešto većoj od četiri tisuće hektara. Te su površine bogate divljači - uz stotinjak komada srneće divljači tu je i upola manje divljih svinja, zečeva, fazana te druge divljači.

Lovačko društvo Šljuka iz Pleternice među aktivnijim je lovačkim društvima u Požeštini. Ono gospodari s lovištem na Požeškoj gori na površini nešto većoj od četiri tisuće hektara. Te su površine bogate divljači - uz stotinjak komada srneće divljači tu je i upola manje divljih svinja, zečeva, fazana te druge divljači.

Ono po čemu se lovačko društvo razlikuje od većine drugih svakako je činjenica da okuplja dosta mladih lovaca. Na to je ponosan i predsjednik društva Branko Milosavljević od kojega doznajemo da bi već na idućoj skupštini po završetku lovne sezone, koja je ujedno i izborna, upravo mladima dali mogućnost da rukovode društvom te upravljaju lovištem.

 - Ima nas 30-ak članova od kojih su sedmorica mladih. Planiramo primiti još desetak mladih. Na žalost financijske obveze visoke i upravo to je ono što mlade na nekih način "odbija" iz lovačkih društava, posebice one koji nemaju stalan posao i prihode. No unatoč tomu u našem društvu ima mladih i mi s tim za sada nemamo problema - kaže Milosavljević.

U lovištu ovoga društva od lovno gospodarskih objekata tu su i kukuruzane gdje se sprema hrana za divljač, hranilišta za srneću i fazansku divljač, čeke za lov i osmatračnice te slični objekti. Lovačko društvo "Šljuka" iz Pleternice od drugih se društava izdvaja i po tomu što je njihov lovački dom odmah uz jedno od najsuvremenijih strelišta u Hrvatskoj, u Bzenici, zbog čega su članovi ovoga društva uvijek na usluzi mnogim gostima koji tu dolaze na natjecanja.

Lovačko društvo je svojedobno imalo i gater za uzgoj divljih svinja, no on već odavno nije u funkciji. Unatoč tomu zahvaljujući dobrom gospodarenju njihova su lovišta bogata divljači a upravo je to ono zbog čega ovom društvu u goste rado svi dolaze.

- Po lovno gospodarskoj osnovi po kojoj lovimo i gospodarimo u ovom lovištu treba biti 98 komada srneće divljači. Točno se zna koliko je tu mladih, srednjih ili starijih grla. To znači da mi možemo u vrijeme lova odstrijeliti 28 komada te divljači. Tako je i sa divljom svinjom, zecom, fazanom i drugom divljači - kaže Milosavljević navodeći kako su tu po njemu najatraktivniji zimski lovovi na divlje svinje koji se organiziraju tradicionalno za goste.

Požeška kronika, 12.09.
Zadnja izmjena Srijeda, 17 Rujan 2014 00:26
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023