Izašao novi Lovočuvar - broj 23, za lipanj

Napisao/la  Četvrtak, 26 Lipanj 2014 00:03

Iz tiska je izašao novi broj neovisnog časopisa o lovstvu, balistici i kinologiji – Lovočuvara. Novi 23. broj Lovočuvara, za lipanj, donosi vijesti, reportaže, preglede i osvrte o krupnoj i sitnoj divljači, fotolovu, balistici, kinologiji, sokolarstvu, lovnom pravu, lovačkim običajima Srbije, veterini i još mnogo, mnogo toga!

Iz tiska je izašao novi broj neovisnog časopisa o lovstvu, balistici i kinologiji – Lovočuvara.

Novi 23. broj Lovočuvara, za lipanj, donosi:

KRUPNA DIVLJAČ

UPUCAT' (se na) NASLOVNICU (Đivo Ćurlica)

Zašto bacamo meso medvjeda? (Antun Džaja Bosanac, Ladislav Radoslović)

Kriteriji za odstrjel divokoza (Gabrijel Pretnar)

FOTOLOVOČUVAR

Biathlon lovkinja (Anita Bračun)

Tri generacije engleskih setera (Zoran Đorđević)

SITNA DIVLJAČ

DIVLJI PURAN – Kanada (Željko Kovačević)

BALISTIKA

Cerakote zaštita oružja (Tomo Svetić)

Sačmarice i municija malih kalibara (Branko Trninić)

Novi nosač snajpera za češke kombinirke (Lukša Šoljan)

KINOLOGIJA

Veliki čovjek za velike stvari – Ivan Stojkovski (Ivo Gržinić)

SOKOLARENJE

Međunarodna udruga za sokolarenje – IAF (Zlatko Presečan Arvay)

EUROPSKO ODRŽIVO LOVSTVO

ZOL 2014 – izmjene ili novi ZOL?  (Mladan Vidović)

Lovočuvar prenosi događaje iz Gajeve: HDGLR održalo 128. redovnu godišnju skupštinu  (Davor Čapeta)

Vjetroelektrane – iskustva iz lovišta: Vjetroelektrane i divljač (Blaž Krže)

Lovački red i običaji u Srbiji (Zoran Đorđević)

Prva lovačka izložba na Punti Križa - prikaz divljači i lova na otočkom podneblju Cresa i Lošinja (Miljenko Zečević)

Uspjesi oralne vakcinacije u Primorsko - goranskoj županiji (Tibor Andreanszky)

Krpelji i bolesti koje uzrokuju (Dario Švajda)

BJELOVARSKO - BILOGORSKA ŽUPANIJA

MONOGRAFIJA LOVAČKOG SAVEZA BJELOVARSKO BILOGORSKE ŽUPANIJE - OBLJETNICA – DVADESET GODINA RADA (1994. – 2014.) ( Milan Arvay  i Zvonimir Presečan Arvay)

Lovačka udruga “Srndać“ Rovišće (Mato Kovačević)

AUTORITETI U LOVSTVU

Lazar Raić i Zlatko Turkalj (Alojzije Frković)

In memoriam

                Martin Špegelj (Juraj Centner)

Obavijest o smrti  - Ante Pernar

Najava

Intervju Andrija Jurić 


Dragi prijatelji i čitatelji Lovočuvara broja 23!

Na lovstvo Hrvatske u mnogočemu će ove 2014./2015. lovne godine, ali i sljedećih, veliki utjecaj imati nedavna i još uvijek u tijeku katastrofalna poplava uz rijeku Savu kako u našoj Republici Hrvatskoj tako i u BiH i u Srbiji.

Hvala Bogu da nema hrvatske, bosanske ili srpske srne, srnjaka (srndaća ima), jelena, zeca...

Ta Božja stvorenja znaju samo za bolje i lošije lovoovlaštenike, ona ne poznaju političke stranke na vlasti ili u oporbi, ni desne ni lijeve, niti županijski lovački savez niti onaj iznad pa ni europski , FACE. U stvarnosti nedavnih poplava, čija se životna sanacija i normalizacija životnih uvjeta za ljude ne može vremenski predvidjeti, divljač je sigurno na vrijeme osjetila opasnost i životne uvjete potražila drugdje gdje voda nije došla?! Iako nadležni portali i mediji o tome uopće ne pišu!

Kakve će štete na sitnoj divljači, ali i ostaloj divljači i životinjama biti, vrlo brzo će se vidjeti i to već početkom sezone lova na tu divljač. Ukoliko se temeljem obaveza čl. 51, 58, 62 ZOL-a nešto ne promijeni, sigurno je da će se štete u lovstvu morati sanirati dugo, a to će dugoročno osjetiti lovoovlaštenici.

ZA DIVLJAČ I ŽIVOTINJE, NAŽALOST, NIJE BILO SOLIDARNOSTI OD OSTALIH LOVACA IZ HRVATSKE.

Čak se ne možemo reći da su se lovački skupovi odgađali zbog te katastrofe ili da su se lovački skupovi upravo iz solidarnosti održavali na područjima stradalima od poplava ili da su se

lovci s nepoplavljenih područja solidarizirali s onima na poplavljenim lovištima. A to su učinile i političke stranke, Vlada RH-a, Hrvatski nogometni reprezentativci!?

No lovački su skupovi održani po planu u ljepoti naše prirode netaknute elementarnom katastrofom!

Pored ovogodišnjih katastrofalnih poplava na lovstvo Hrvatske u mnogome će sljedećih desetak lovnih godina veliki utjecaj imati i budući Zakon o lovstvu. Pokušavalo se sugestijama i dopisima nadležnima u ministarstvu nadležnom za lovstvo, u HŠ d.o., u HUP-u, HKIŠDT (i to na njihova traženja), sugerirati da ne može više ovako u mnogim dijelovima lovstva i da u tim dijelovima treba mijenjati ZOL. No za sada nema pozitivnih vijesti. Dapače. Spomenut ćemo samo činjenicu da vrlo važne poslove za provođenje LGO-a izvode pojedinci uglavnom šumarske, agronomske i veterinarske struke, koji su u većini slučajeva djelatnici javnog poduzeća HŠ d.o.o., djelatnici, tj. državni službenici Ministarstava RH pripadajućih nadležnošću upravo za lovstvo, jedinica lokalne uprave i samouprave. Čak i zaposlenici županijskih lovačkih saveza, ali i onog iznad i ne osvrću oni se pri tome na sukob interesa, krađu i zloupotrebe radnog vremena za vrijeme recimo inspekcijskog nadzora lovišta gdje oni kao stručne osobe prisustvuju i kojem moraju biti prisutni, ne osvrću se na korištenje logistike tih državnih poduzeća i ustanova. No i ti će podatci uskoro biti objelodanjeni.

Oni koji su profesionalci u tom poslu i za to registrirani imaju zaposlene, plaćaju itekako sve svoje obveze državi i svim ostalim u sustavu. Svi takvi samozaposleni ovlaštenih inženjeri šumarstva sami plaćaju svoje godišnje članarine i licencije HKIŠDT-a itd. sve svoje troškove poslovanja, telefonsku komunikaciju, internet, automobil, režije. Navedena domena sukoba interesa i rada na crno pogubna je po sve sudionike korištenja lovišta, državni proračun, lovno gospodarstvo, ukupno privređivanje i tržište rada, a posebno je pogubna za sve nas porezne obveznike u RH. Jednostavni izračun samo takvih na crno poslova stručnih osoba za provođenje LGO-a, govori da jedna prosječna županija godišnje na taj način gubi na neplaćanju PDV-a zbog takvih osoba 120.000 kn. U RH je to godišnje onda više od 2.500.000 kn izgubljenog PDV-a u toj domeni. Gdje su izrade LGO-a tih istih dionika rada na crno?

U isto to vrijeme predsjednik i član HŠ-a d.o.o. upozoreni na te činjenice na takva upozorenja i prijedloge za zaštitu i sprječavanje od korupcije odgovaraju sljedeće (citiramo):

Ostvarenje Vašeg prijedloga moguće je samo promjenama Zakona o lovstvu s pripadajućim pravilnicima kao i promjenom Zakona o Komori inženjera šumarstva i drvne tehnologije s pripadajućim pravilnicima. Raspolažemo s informacijom da je Vaš dopis dostavljen Povjerenstvu za izradu prijedloga izmjena Zakona o lovstvu, koje će ga razmotriti i odrediti njegov status. Vjerujemo da ste svjesni činjenice da bi se prihvaćanjem Vašega prijedloga zabranili radovi na provođenju LGO-a, PUD-a i PZD-a, velikoj kategoriji agronomskih i veterinarskih tehničara te inženjera zaštite prirode i lovstva, a možda još nekim zvanjima.

Za ne vjerovati je kako su socijalno osjetljivi, a u isto vrijeme prijete otkazima Ugovora o radu za svoje zaposlenike.

Uzalud nam promjene vlada, političkih stranaka na čelu tih vlada, uzalud Vlada RH proglašava 2014. godinu kao godinu borbe protiv rada na crno! Jer rad na crno upravo štite njeni postavljenici što je evidentno iz ovoga odgovora kojega su HŠ d.o.o. dostavile autorima dopisa kojim su  naveli konkretne činjenice, ali i mogućnosti da se rad na crno spriječi.

Kud plovi, ako još plovi, ovaj brod ako je brod?

(Navedeni dopis i odgovor predsjednika i člana uprave HŠ-a d.o.o. u posjedu je Lovočuvara).

Dobra kob! Puno Vam zdravlja

glavni urednik, Milan Arvay

Časopis Lovočuvar potražite na svim kioscima za samo 35 kn!

Lovac.info
Zadnja izmjena Četvrtak, 26 Lipanj 2014 21:33
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023